“Het leven van een alumni: Niek Brinkhof”

In deze rubriek duiken we in het leven van een ex-energietalent. Hoe is het om geen student meer te zijn en een serieuze baan te hebben? Hoe ziet je doordeweekse dag eruit? Ditmaal duiken we in het leven van onze alumnus van lichting 3, Niek Brinkhof.

Waar werk je en wat is je huidige functie?

Ik werk bij De Warmtetransitiemakers, waarbij ik de rol als (Technisch) Adviseur heb. In deze rol houd ik me bezig met het analyseren van de warmtevraag, het besparingspotentieel en beschikbare warmtebronnen in gemeentes. Deze informatie is nodig als input voor het opstellen van een TransitieVisie Warmte waarin wordt beschreven hoe een gemeente in de komende jaren van het aardgas af kan. Voor deze analyse maak ik gebruik van onze Warmteprofielentool waarin we de gemeente opdelen in clusters op basis van temperatuurprofielen die nodig zijn om in de warmtevraag te kunnen voorzien.

Waarom koos je om voor dit bedrijf te werken?

Ik was op zoek naar een functie met zowel technisch inhoudelijke uitdagingen als maatschappelijke betrokkenheid binnen de energietransitie. We willen in Nederland van het aardgas af en dat is iets waar iedereen mee te maken gaat krijgen. De transparante werkwijze van De Warmtetransitiemakers sprak mij aan en misschien nog wel meer de dynamiek binnen het nog relatief jonge bedrijf.

Wat vind je het leukst aan je baan?

Zoals hierboven al genoemd; de dynamiek binnen het team. Er is veel ruimte om op eigen initiatief een nieuw idee verder uit te werken en er zijn altijd collega’s die mee willen denken. Laagdrempelig iets aan je collega’s kunnen vragen en daardoor ook snel tot uitvoering kunnen komen, werkt heel enthousiasmerend. Op die manier raak je ook betrokken bij taken van collega’s en zo heb ik in de eerste twee maanden al veel geleerd over procesmanagement, wat heel belangrijk is in een traject waarin veel verschillende stakeholders aan tafel zitten.

Wat mis je aan het studentenleven?

Als student heb je natuurlijk veel vrijheid in het zelf indelen van je tijd en dat wordt wel minder als je begint met werken. Maar momenteel mis ik vooral alles wat ik door de quarantaine niet meer kan doen. Ik ben in maart begonnen en dit viel dus ongeveer samen met het ingaan van de coronamaatregelen. Ik hoop snel weer bij alle vrienden en familie langs te kunnen en op het voetbalveld te kunnen staan. En laten we hopen dat (op zn minst) de terrassen binnenkort weer open gaan.

Heb je een leuke anekdote over je werk of iets wat is gebeurd op je werk?

Op kantoor gebeurt deze tijden niet zoveel. Ook ik werk vanuit huis en het is precies de interactie met collega’s, waar de mooie anekdotes uit onstaan, die je het meest mist nu. Ik mocht vorige week de digitale pubquiz voor collega’s in elkaar zetten, maar de persoonlijke ronde met uitspraken op kantoor werd lastig kwam ik achter ;)

Op welke manier heeft het netwerk dat je hebt opgebouwd met de ET een invloed op je huidige leven?

De meest concrete impact is dat ik nu deze vragen mag beantwoorden als alumnus! De ET community is een heel waardevol netwerk van studenten en alumni die allemaal gedreven zijn om hun steentje bij te dragen aan de energietransitie. We kunnen elkaar blijven zien op alumni events, maar zullen elkaar ook ongetwijfeld ongepland tegenkomen op events. Het is leuk om via de sociale media kanalen de activiteiten van nieuwe lichtingen te blijven volgen en ik vind het leuk om mijn eerste werkervaring te kunnen delen.

Welke vraag stel jij aan de volgende ET alumni?

Hoe ga jij/gaan jullie om met de coronamaatregelen en wat is je favoriete Microsoft Teams achtergrond?