Gastlessen

Een groot onderdeel van de Community of Energy Top Talents is het geven van gastlessen op middelbare scholen. Tijdens deze gastlessen maken we leerlingen op een interactieve manier enthousiast voor de energietransitie. De aankomende generaties zullen het meest te maken krijgen met de huidige klimaatverandering en de gevolgen daarvan. Dit brengt gelukkig ook veel kansen en uitdagingen met zich mee. Tijdens een gastles bespreken de studenten van CETT samen met de scholieren wat mogelijke gevolgen zijn van het in stand houden van het huidige energiesysteem en welke mogelijkheden de energietransitie biedt. Dit wordt gedaan in samenwerking met de WATT voorlichtingscampagne, een campagne speciaal voor leerlingen met interesse voor techniek en/of twijfels over de te kiezen (technische) richting.

Gezamenlijk heeft CETT vier modules ontworpen met verschillende thema’s; “Energie Vraag en Aanbod”, “Biomassa”, “Emissiehandel” en “Prijs en Energie”. In elke module wordt eerst de energie in het algemeen behandeld. Daarna wordt de focus verlegd naar het specifieke thema van dat dagdeel. Zo worden de leerlingen gemotiveerd om te denken over vragen zoals:

  • Waar komt energie vandaan?
  • Waarom verandert het klimaat?
  • Wat is de energietransitie?
  • Hoe ziet de energieketen van de toekomst eruit?

Gastlessen worden vaak gegeven in het kader van oriëntatie en inspiratie en zijn geschikt voor leerlingen van verschillende klassen en niveaus. Bent u een docent en heeft u interesse in onze gastlessen?  Dan kunt u terecht bij de website van WATT?.

Ervaring vanuit de student

Eén van onze hoofddoelen is het informeren en inspireren van leerlingen. Energie kan een moeilijk vatbaar onderwerp zijn dat we toegankelijker willen maken. Ook hopen we de scholieren te helpen met hun profiel- of studiekeuze. Energie wordt namelijk niet altijd in kaart gebracht, terwijl studies in de energietechniek ontzettend goede baankansen met zich brengen. Bovendien zijn niet alleen technische mensen nodig om de energietransitie tot stand te brengen; de energietransitie komt in alle disciplines terug en we hebben iedereen nodig!

Vertellen over de energietransitie is voor ons ook inspirerend: scholieren denken vaak in oplossingen en geven daarnaast creatieve antwoorden op de vraagstukken waar wij in onze studie dagelijks mee bezig zijn. Leerlingen blijken vaak al veel te weten, maar zien niet altijd het verband tussen de verschillende onderdelen die relevant zijn binnen de energiesector. De combinatie van leerlingen en wij als studenten is precies de combi die zorgt voor interactieve en leuke discussies tijdens de gastlessen. Ons doel is dan ook altijd om deze discussies tot leven te roepen en de gastles een unieke ervaring te maken voor de leerlingen