“Het leven van een alumnus: Avinash Nayak”

In deze rubriek duiken we in het leven van een ex-energietalent. Hoe is het om geen student meer te zijn en een serieuze baan te hebben? Hoe ziet je doordeweekse dag eruit? Ditmaal duiken we in het leven van onze alumnus van lichting 4, Avinash Nayak.

Wat is je studie-achtergrond en hoe ben je bij de Energietalenten terecht gekomen?

Ik heb mijn bachelor Elektrotechniek in Eindhoven gedaan en gedurende die tijd kwam ik steeds meer in aanraking met de energietransitie tijdens colleges en business cases waardoor ik hier steeds meer in geïnteresseerd raakte. Toen ik flyers en LinkedIn berichten tegenkwam waarin gevraagd werd naar ambitieuze masterstudenten voor de Energietalenten community dacht ik: “Top daar gaan we voor!”. En toen bleek het tijdens de sollicitaties ook nog een heel leuke groep dus zodoende ben ik onderdeel geworden van de 4e lichting Energietalenten. Daar werd ik lid van de Community werkgroep en dat vond ik super, want hier kon ik bijdragen aan een goede sfeer en het in stand houden van ons alumninetwerk door middel van gezellige evenementen.

Waar werk je nu en wat is je huidige functie?

Ik ben energietransitie-analist bij Stedin, binnen de afdeling Asset Management. Daar zijn we verantwoordelijk voor het beheren van en investeren in de assets van Stedin zoals transformatorhuisjes en de netten. Met ons team kijken we naar de transitieplanning van nu tot 2030 om ons aan te kunnen passen aan zware netwerkbelastingen door bijvoorbeeld zonneparken en windmolens. Netwerken verzwaren kost tijd en geld, dus voor we dat doen willen we eerst zoveel mogelijk optimaliseren. Door een helder stappenplan te maken weten zowel onze interne afdelingen van Stedin als de klant welke route we bewandelen. Door mijn achtergrond in de elektrotechniek zit ik wat meer aan de technische kant van de analyse, maar ben ik net zo goed betrokken bij de bedrijfskundige kant. Van analyses in Excel tot aan gesprekken met het managementteam: elke dag is anders!

Waarom koos je om voor dit bedrijf te werken?

Met Energietalenten hadden we een inhousedag bij Stedin en door daar met mensen te praten merkte ik dat het bedrijf resultaatgericht was, maar wel met een oprecht vriendelijk en persoonlijk karakter en dat gaf me een heel goed gevoel. De energie van de collega’s waarmee ik daarna heb gepraat was aanstekelijk! Verder vind ik het leuk dat mijn werkzaamheden zo breed zijn en dat je van alle facetten van het bedrijf iets meekrijgt. Je kan natuurlijk op zoek naar een heel specialistische functie, maar dan moet je echt goed weten wat je wil. In het sollicitatiegesprek kwam al naar voren dat het heel divers is en dat je een aanpakker moet zijn. Je moet dan ook zelf initiatief nemen en zelfstandig werken, maar natuurlijk heb je je team om op terug te vallen en dat vind ik heel fijn aan Stedin, want iedereen is open voor contact, ondanks dat het een groot bedrijf is.

Wat vind je het leukst aan je baan?

Het klinkt cliché maar dat zijn toch echt mijn collega’s. Het klikt gewoon heel goed met mijn team en dat is heel fijn om te hebben, want je gaat toch acht uur per dag met deze mensen besteden. Dus naast dat het fijn is als je collega’s hun werk goed doen is het belangrijk dat je leuke gesprekken met ze kan hebben en veel van ze kan leren. Inhoudelijk vind ik wat we doen met zon op dak heel interessant. Het proces waarborgen van hoe we klanten kunnen contracteren, zodat we ze aan ons net kunnen aansluiten, en de communicatie met klanten om uit te leggen wat we verwachten dat bepaalde maatregelen hen kunnen brengen is iets waar ik veel energie uit haal.

Wat mis je aan het studentenleven?

Uitslapen! Tijdens m’n master was ik nooit wakker voor 10 uur, haha. Nee hoor het valt wel mee om in het werkritme te komen. Verder zit je in een fase dat je klaar bent met je studentenleven, maar net begint met werken en idealiter houd je nog wat leuke dingen over. Bijvoorbeeld bij Stedin hebben ze Jong Stedin en daar kun je allerlei activiteiten doen met de jonge werknemers. Maar het sociale van het studentenleven dat mis je wel een beetje, zeker nu met corona merk je een groot verschil, want anders zou ik ook nog wel gewoon uitgaan of festivals bezoeken.

Hoe kijk je terug op je tijd bij ET?

Goede vraag, het eerste woord wat naar voren komt is plezier. We deden zoveel dingen samen; inhousedagen, weekendjes weg, borrels. Ik spendeer nog steeds tijd met Energietalenten hier in Delft en Rotterdam. We spraken elkaar ook buiten de activiteiten van de Energietalenten om, dus dat was een teken dat het niet geforceerd was, maar gewoon echt een leuke groep!

Op welke manier heeft het netwerk dat je hebt opgebouwd met de ET een invloed op je huidige leven?

De inhousedagen en gastcolleges onthoud je en daar leer je heel veel van, maar met name de kracht van het netwerk is enorm. De grappige verhalen die je overhoudt aan alle dingen die je samen gedaan hebt, vergeet je niet in de komende 20 jaar. En dat helpt als je over een tijdje op zoek bent naar bijvoorbeeld een andere baan, want je kan gemakkelijk iemand appen of bellen die je nog kent van je tijd bij Energietalenten.

Hoe ga jij/gaan jullie om met de coronamaatregelen en wat is je favoriete Microsoft Teams achtergrond?

In het begin van het jaar mochten we nog af en toe naar kantoor en gingen we uiteten als welkomstactiviteit. Nu gaat alles via Teams. We hebben een pakketje gekregen van Stedin om een comfortabele thuiswerkplek in te kunnen richten. Verder proberen we ook de informele gesprekken in stand te houden via Teams door bijvoorbeeld online lunches in te plannen en één-op-één meetings met je teamgenoten aan het einde van de dag, of we gaan buiten een wandelingetje maken met collega’s die in de buurt wonen. Gelukkig werk ik met veel verschillende mensen binnen het bedrijf en worden er ook online borrels georganiseerd, dus zo leer ik genoeg mensen kennen. En we blijven positief: als het regent benadrukken we dat het fijn is dat we vandaag niet door de regen naar kantoor hoeven!

Mijn favoriete Teams-achtergrond is een foto van collega’s, waar we dan een beetje grapjes over maken, maar laten we die foto maar niet naar buiten brengen, haha! Verder gebruik ik regelmatig de achtergrond van een nette ruimte en dan weten mijn collega’s gelijk dat ik m’n kamer niet heb schoongemaakt.

Welke vraag stel jij aan de volgende ET alumnus?

Ik wil aan de volgende graag vragen: “Wat waren je favoriete momenten samen met CETT/Energietalenten?”

Avinash in zijn woonplaats Delft

Avinash met ET-alumna Senja: “Senja en ik zaten samen in de Community werkgroep. We zijn nog steeds goede vrienden én collega’s bij Stedin”